Synes du, at det kan være lidt af en udfordring at vælge den rette solcreme? Så er du med garanti ikke alene. Der findes et hav af forskellige solcremer med forskellige faktorer og egenskaber, og det kan ofte være svært at blive klog på, hvad der er op og ned i solcremejunglen. Derfor har vi lavet denne lille lynguide til, hvordan du vælger den bedste solcreme til dig.
Når du skal finde den rette solcreme, kan du med fordel starte med at finde ud af hvilken faktor, du ønsker. Faktoren fortæller noget om, hvor meget solcremen beskytter huden mod solen, og jo højere faktoren er, jo mere beskyttende er cremen. De fleste solcremer ligger mellem faktor 15 og faktor 50, men det er muligt at købe solcremer med både højere og lavere faktor.
Hvor meget beskytter de forskellige faktorer så?
Mange har en opfattelse af, at faktor 50 beskytter væsentligt bedre end f.eks. en faktor 15, men faktisk forholder det sig ikke sådan. Ifølge Sundhedsstyrelsens faktaark om solcreme får du tværtimod kun begrænset ekstra beskyttelse, når du vælger en solcreme med mere end faktor 15. Bemærk, at du altså får en bedre beskyttelse, men ikke en væsentligt bedre beskyttelse. Vælger du derimod en solcreme med en faktor på under 15, vil det gå ud over graden af beskyttelse, som vil blive væsentligt forringet.
Set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er der derfor ikke nogen nævneværdig forskel på hvilken faktor, du vælger, så længe den er mindst 15. Du bør derfor blot vælge den faktor, du synes bedst om.
Solcreme er imidlertid ikke blot solcreme. Der findes nemlig flere forskellige solcremer, som også besidder andre egenskaber end ”blot” at beskytte mod solen. Det gælder f.eks. Sun Face Cream SPF 30, der er en solcreme til ansigtet – eller rettere, en kombineret sol- og ansigtscreme. Her får du altså ikke blot en solcreme med faktor 30 (SPF står for Sun Protection Factor), men også en ansigtscreme.
Og det er faktisk ret belejligt. Det betyder nemlig, at du kan droppe din normale ansigtscreme, når du anvender solcremen i stedet. Du slipper således for at skulle påføre ansigtscreme først, for derefter at påføre solcreme ovenpå, hvilket godt kan blive lidt… ja, klistret.
Dette er blot et eksempel på, at du måske i højere grad skal fokusere på de ekstra egenskaber, en solcreme kan have, i stedet for udelukkende at fokusere på faktoren, der alligevel ikke har den store betydning – så længe, den er minimum 15.
Jeg er glad for at skrive om alt mellem himmel og jord. På Pris Info skriver jeg artikler vedrørende økonomi baseret på egne erfaringer eller troværdige kilder online. De fleste artikler er ikke sponsorerede, selvom at nogle er.
Gennem at besøge pris-info.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik