Vil du bygge et hus? I denne prisguide finder du alt om finansiering, omkostninger, prisdrivere, spare tips og meget mere. Vi svarer på spørgsmålet; Hvad koster det at bygge hus? Undgå at betale mere end nødvendigt, og få råd til at sikre, at arbejdet forbliver inden for de finansielle rammer. Læs denne præmie guide og lære alt hvad du behøver at vide!
Det kan synes svært at få et fuldstændigt overblik over de omkostninger, der er forbundet med at bygge huse. Projektet er omfattende, der er ingen tvivl om det, og der er en række faktorer, der kan påvirke prisen både op og ned. Derfor er det nyttigt at få et indblik i nogenlunde, hvilke beløb du kan forvente, og hvordan du kan holde de forskellige priser nede.
Byggeri er en service, der hjælper udviklere med at komme i kontakt med kvalitetskontrolleret entreprenører og håndværkere. Baseret på tilbud og fakturaer fra projekter udført af aktører fra vores netværk, har vi udviklet en prisdatabase. Statistikken er derefter blevet brugt til at beregne gennemsnitspriser for en række forskellige byggeprojekter.
Baseret på vores prisstatistik ser vi, at nybyggede huse med almindelig standard og størrelse ofte ender til en kvadratmeterpris omkring 22.500 DK. De billigste projekter kan komme ned på 17.500 kroner per kvadratmeter. Som regel har disse projekter en enklere standard og består i vid udstrækning af grundlæggende løsninger med hensyn til design og indretning. Mere omfattende og eksklusive projekter kan give en kvadratmeterpris på 35.000 DK eller mere.
Disse priser omfatter alle lønomkostninger og materialer, der er knyttet til projektet. Hvis du vil have et arkitekttegnet hus, skal du regne med ekstra udgifter til de ekstra tegninger og møder med arkitekten, der vil være påkrævet. Derudover skal du tilføje det gebyr, som arkitekten, eller andre industri ekspert, tager at kompilere og foretage en byggetilladelse ansøgning på dine vegne. Læs mere om disse ekstra omkostninger nedenfor.
Når selv vil bygge et hus og vil vide hvad det koster det at bygge hus så er det bare at forberede sig på det faktum, at der vil være udgifter ud over den faktiske konstruktionen. Nedenfor finder du en oversigt over nogle af de omkostninger, du skal medtage i dine beregninger, du kan også henvende dig direkte til husleverandører for at få en mere præcis pris på husbygge.
Læs mere: https://www.hus.se/ (søg blandt næsten 3000 forskellige svenske husmodeller og kontakt forhandler om pris)
En faktor, der påvirker prisen en masse er størrelsen af det hjem, du ønsker at bygge. Samtidig er prisen per kvadratmeter generelt lavere for større projekter. Grunden til dette er, at der er nogle udgifter, der ikke afhænger af projektets størrelse, men vil være den samme, uanset om det er en stor eller lille mission.
Designmetoden spiller en stor rolle i prisen på dit boligbyggeri. Den mest almindelige byggemetode i Danmark er en hovedkonstruktion i træ, fordi det er dyrere at bygge i beton eller let cement. Samtidig kan brugen af beton eller cement betale sig i det lange løb, da disse materialer kræver mindre vedligeholdelse. En bygning med en hovedbetonet struktur er næsten vedligeholdelsesfri.
En anden stor pris driver er antallet af badeværelser, køkkener og våde områder i boligen. Disse er normalt de dyreste værelser at bygge. Det er derfor muligt at spare en masse penge ved at reducere antallet af værelser af denne type. Hvis budgettet er stramt, er det tilrådeligt at foretage en ordentlig vurdering af behovet for disse rum.
Tekniske løsninger er ofte en vigtig budgetpost. Med tekniske løsninger mener vi ventilation, opvarmning og belysning. Her er der løsninger i alle prisklasser og designs. Nogle løsninger såsom vandbårne gulvvarme eller nogle varmepumper er normalt dyre at installere. På lang sigt kan det betale sig at vælge energieffektive løsninger.
Som husbygger skal du vælge, hvilke materialer du vil bruge, både indenfor og udenfor. Det gælder alt fra facadematerialer, fliser og maling til badeværelses- og køkkenmøbler. Her har du gode muligheder for at træffe valg, der holder udgifterne nede, men det betaler sig sjældent at gå på pris før kvalitet. For at finde kvalitetsmaterialer til en god pris, er det også tilrådeligt at holde sig ajour med kampagner og andre prisnedsættelser fra forskellige detailhandlere og producenter. Hvis du er tidligt i planlægningen, chancerne for dig at finde de materialer og produkter, du ønsker til en lavere prisstigning, men dette forudsætter, at du har mulighed for at gemme materialet, før det skal bruges.
Når det kommer til interiøret, skal du også huske, at de løsninger, der findes i en butik er generelt betydeligt billigere end specialbyggede specialløsninger. Dette gælder for køkkenudstyr og badeværelsesmøbler samt opbevaringsområder og garderobeskabe. Nogle materialer er mere almindelige for iværksætteren at købe ind. Det handler normalt om facadebeklædning, tagmaterialer eller anden beklædning til tage og vinduer. Også i dette tilfælde kan du informere iværksætteren om, hvad prisklasse du har i tankerne, og hvad der passer inden for dit budget.
Som husbygger kan du også spare på visse budgetposter ved selv at udføre noget af arbejdet. Arbejde, som de fleste mennesker kan håndtere og har færdigheder til, er for eksempel maleri, gulvlægning og installation af for eksempel dør og vinduesforing eller lister. Samtidig er det et klogt træk ikke at påtage sig for meget arbejde på egen hånd. Husk også, at alt eget arbejde skal forenes med entreprenøren, når du underskriver en kontrakt og laver en tidsplan. Det er vigtigt, at det arbejde, du selv udfører, ikke forårsager forsinkelser for de andre håndværkere. Sørg også for, at dit væddemål er af en tilstrækkelig høj kvalitet, så boligens værdi ikke falder. …
For at få en forståelse af, hvilke faktorer der driver prisen op, når vi bygger huse, har vi samlet et priseksemple nedenfor. Eksemplet er baseret på en villa på i alt 205 kvadratmeter og tre etager. Bemærk, at alle projekter er forskellige. Dette er blot ét eksempel, og alle tal rundes til nærmeste ti tusinde. Alle priser er inklusive materialer.
Priser inklusive moms:
Grave: 360.000 kr.
Basis: 330.000 kr.
Tømrer, flisebeskænder og maler: 2.000.000 kr.
Elektriker: 220.000 kr.
VVS-montør, herunder vandbåren opvarmning: 660.000 kr.
Ventilation: 95.000 kr.
Tagdækkere og pladeplader producenter: 225.000 kr.
Montage og drift: 320.000 kr.
Badeværelsesbeslag (tre badeværelser): 100.000 kr.
Parket og klinker: 150.000 kr.
To køkkener: 280.000 kr.
I alt inklusive moms: 4.740.000 kr.
Projektet endte således på cirka 23.000 kroner per kvadratmeter, inklusive moms og arbejds- og materiale omkostninger. Desuden blev følgende omkostninger tilføjet:
Arkitekt: 185.000 kr.
Design, tømrer og beton: 95.000 kr.
Ansvarlig for kontrol: 8.000 kr.
Diverse administration, ansøgning om byggetilladelse: 25.000 kr.
Er det mere økonomisk rentabelt at købe et hus end at bygge nye?
Der er ikke noget svar på det spørgsmål. Du kan finde billige huse, der har en standard, som du er tilfreds med, og i så fald er det bedst fra et økonomisk perspektiv at købe huse i stedet for at bygge nye.
Men det ændrer sig, hvis du tror, at husets standard er for lav, og det skal være en intern komplet renovering, hvilket vil indebære en masse arbejde og omkostninger. Nedenfor sammenligner vi valget om at købe et hus med at bygge et nyt.
Pris på et hus på 250 kvadratmeter: 7 millioner
Udgifter til intern renovering: 10.000 kr x 250 kvadratmeter = 3 millioner (En gjennomaverage intern renovering koster omkring 10.000 kr per kvadratmeter).
Samlede udgifter til køb af huse og renovering op til dagens standard: 9,5 millioner
Byg nyt:
Grundpris: 2,5 millioner
Byggeomkostninger: 22.500 x 250 kvadratmeter = 5,6 millioner (Gennemsnitlig kvadratmeterpris for bygning af huse af normal standard er 22.500 kr.).
Arkitekt og design: 0,3 mio.
I alt: 8,4 millioner
I dette eksempel blev det nye hus den billigste løsning, men prisen varierer, da du kan se meget afhængigt af en række faktorer.
Når du har besluttet at bygge huse, det næste skridt er at komme i kontakt med de relevante entreprenører og byggefirmaer. For et projekt, der er så stort, er det mest almindeligt at organisere projektet som en nøglefærdig kontrakt, dvs. Virksomheden udfører en del af selve arbejdet og ansætter sine faste partnere som underleverandører til de øvrige arbejdsområder. Alternativet til en nøglefærdig kontrakt er en delt kontrakt. Derefter underskriver du kontrakter med forskellige håndværkere for hvert arbejdsområde, der er omfattet af projektet.
En god idé er at tage kontakt til nogle lokale håndværkere og se hvad de kan gøre. Norh Tømrer skriver mere om nybygge og giver tips på sin blog. Vi håber du fået lidt mere indsigt i hvad ting koster og svar
Gennem at besøge pris-info.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik